Du siger ja til det hele
Når du siger ja til et efterskoleophold, siger du ja til en helhed, hvor alle elementer er lige vigtige, uanset om det er fællesgymnastikken, fagene, rengøringen, køkkentjansen eller morgensangen. Du synes sikkert, at det er sjovere at spille fodbold end at have matematik eller gøre rent. Eller måske synes du, at det er hyggeligere at hænge ud i dagligstuen med kammeraterne end at skrive engelsk stil. I løbet af de 42 uger bliver der plads til det hele, men det kræver, at du forstår at planlægge og prioritere. Du skal fra starten forstå, at du ikke kan vælge og vrage. Du har købt hele pakken og skal derfor være indstillet på at tage det søde med det sure. Der er tid til både fest, fritid, samvær, oplevelser, kammerater og måske en kæreste, når du er på efterskole, men det er til tider surt slid og hårdt arbejde. Det er vigtigt, at du forstår at motivere dig selv til det hele.
Vi kræver, at du hurtigt kan sætte dig ind i, hvordan idrætsefterskolen hænger sammen og f.eks. kender til sengetider, mødetider, husorden og lignende.
Respekt og fællesskab: Nøglen til et velfungerende efterskoleliv
Det kan virke helt banalt at nævne det, men en forudsætning, for at et stort socialt fællesskab som efterskolens kan fungere, er, at vi alle – lærere, personale og elever – løbende øver os i at tage hensyn til hinanden. At tage hensyn til andre handler i virkeligheden om at respektere, at vi mennesker i bund og grund er forskellige og har forskellige normer, interesser og – især – forskellige grænser. Denne respekt for forskelligheden er en hjørnesten i udviklingen af ethvert fællesskab.
Du er ikke på efterskole for at bryde andres grænser – du er her for at bryde dine egne grænser.
Retningslinjer
Tag hensyn til dig selv
Lige så vigtigt det er, at du tager hensyn til andre, flytter dig, lytter og går på kompromis, lige så vigtigt er det, at du er tro mod dig selv og din personlighed. Balancen er hårfin og kan ikke beskrives 100 %; det er faktisk en daglig øvelse. Et godt råd er, at du prøver at være dig selv. Sig, hvad du synes, og meld klart ud. Det er ikke sikkert, at du får ret hver gang, men du opnår, at dine omgivelser ved, hvor de har dig og blandt andet lærer dine grænser at kende. Det værste, du kan gøre, er at forsøge at spille en rolle og være en anden end den, du i virkeligheden er. Det kræver alt for meget energi – og vores erfaring siger os, at det ikke holder i de 42 uger et efterskoleophold varer.
Rygning/snus
Det er ikke tilladt at ryge eller at bruge snus, når man er elev på idrætsefterskolen. Så hvis du er ryger nu, møder du selvfølgelig op til skolestart uafhængig og fri for abstinenser.
Hvis du bliver syg
Læge
Vi har en læge i byen, som eleverne kan konsultere ved f.eks. sygdom og skader.
Medicinbetaling
Medicin, ordineret af lægen, kan afhentes og betales i Ubby Brugs efter kl. 16.00.
Sygdom på skolen
Hvis du bliver syg på skolen, skal du altid meddele det til vagten (oftest forstander/viceforstander) ved morgenmaden. Vi har en læge i byen, som kan konsulteres.
Er sygdommen af alvorlig eller længerevarende karakter, tager vi selvfølgelig kontakt til hjemmet.
Bliver du syg i løbet af en weekend, så du ikke kan møde søndag aften, skal du ringe til efterskolens vagttelefon på telefon 21 61 72 02 mellem kl. 18.30 og 21.30.
Offentlig transport
Tager du det sidste tog til Kalundborg eller Slagelse, kan der opstå problemer ved forsinkelser, fordi bussen er kørt. Idrætsefterskolen har ikke ressourcer til at hente eleverne.
Tøjvask
Vi har en vaskemaskine og en tørretumbler på efterskolen, som begge koster 10 kr. inkl. vaskemiddel.
Få hjælp til at vaske tøj hjemmefra, inden du starter på Ubby.
Hverdagen på skolen
Du sørger selv for at stå op overholde diverse tidspunkter og aftaler, samt for at passe din undervisning og dine pligter.
Du får dit personlige skema med nøjagtige tider osv., når du har valgt alle dine fag.
Personlig udvikling
Et år væk fra mor og far…
Pludselig er der en nye masse ting, du skal forholde dig til, når du skal være et år på efterskole.
På efterskolen er du væk hjemmefra og skal leve tæt sammen med andre unge, som du ikke selv har valgt, og indimellem er det nødvendigt at sætte dine egne ønsker til side til fordel for fællesskabet, hvor alle har både styrker og svagheder.
Et efterskoleophold byder ikke kun på krav om at tage ansvar for rengøring, vasketøj og oprydning. Det byder også på en række muligheder for at opbygge selvtillid og ikke mindst selvrespekt. Det allervigtigste er, at du er motiveret for projektet og har lyst til at udvikle dig såvel individuelt som i et større fællesskab.
Vi ønsker ikke at ændre din personlighed – den er helt unik. Men vi giver mulighed for, at du kan udvikle den personlighed, du kommer med. Hvem er du egentlig? På Ubby kan du redefinere dig selv.
I samarbejde med kontaktlæreren sætter du dig i starten af skoleåret nogle personlige mål – faglige såvel som sociale. Disse mål evalueres kontinuerligt og justeres med kontaktlæreren som vejleder og coach – og nye mål afstikkes.
Der er kun én ting i hele verden, som kan holde dig tilbage for succes… Det er dig selv.
Aften på Ubby
I næsten halvdelen af skoleåret foregår der et eller andet specielt på Ubby: Linjefagstur, SKILLS, Brobygning, Skitur og meget andet. I årets øvrige uger, hvor der ikke er noget specielt på programmet ud over den almindelige undervisning, har vi ofte et arrangement, som er obligatorisk for alle eleverne.
Selvom det er smaddersjovt at spille fodbold i hallen, springe i gymnastikhuset eller fyre den af i musiklokalet med alle de andre, så skal der indimellem ske noget andet – det kunne f.eks. være et interessant foredrag. De obligatoriske aftenarrangementer er med til enten at styrke fællesskabet eller at give dig nogle spændende oplevelser.
På alle andre hverdagsaftener tilbyder de lærere, der er på skolen mindst én aktivitet, som eleverne kan deltage i.
En typisk uge
En typisk uge på Idrætsefterskolen består af 5 dages aktiviteter. (fag, projektarbejde og linjefag)
Hverdagen er forsøgt varieret, så der er en vekslen mellem boglig og fysisk aktivitet.
Før aftenen er der altid “stilletime”, et tilbud om lektiehjælp, og om aftenen et tilbud af forskellige aktiviteter.
En gang imellem har vi obligatoriske aftenarrangementer. Vi afholder en række obligatoriske aftenarrangementer, hvor vi f.eks. får besøg af foredragsholdere, dyrker en fælles aktivitet, duellerer i trampolinbasket eller noget helt andet.
Og så er der selvfølgelig forårets gymnastikopvisninger, hvor vi optræder med den gymnastikopvisning, som vi har arbejdet på hele året.
Weekenderne
En almindelig weekend på Idrætsefterskolen Ubby kunne se sådan her ud:
Fredag
De elever, der skal hjem på weekend, har fri kl. 15.00. De elever, der skal blive på skolen holder planlægningsmøde med fredagsvagten. Her fordeles weekendens praktiske opgaver ligeligt mellem eleverne.
Sengetiden afhænger af lørdagens program og bestemmes af vagten.
Lørdag
Ca. kl. 10.00: Mokost (morgenmad/frokost) og fællesaktivitet i løbet af dagen.
Aftenens aktiviteter kan være alt muligt, f.eks. sport i hallerne, film, quiz, spil m.m.
Sengetid bestemmes af vagten!
Søndag
Ca. kl. 10.00: Mokost og aktiviteter i løbet af dagen.
Kl. 18.30 begynder resten af skolens elever at komme retur til endnu en pragtfuld uge på Idrætsefterskolen Ubby.
Hvad koster et efterskoleophold?
Indmeldelsesgebyr
Indmeldelsesgebyret ved optagelse er på kr. 3.000,-.
Betalingsoplysninger udleveres efter interview med elev og forældre. Beløbet tilbagebetales ikke, heller ikke ved framelding inden skolestart.
Ugepris
Prisen for et 42-ugers ophold på Idrætsefterskolen Ubby er:
2023/2024: kr. 2.850,- pr. uge
2024/2025: kr. 2.850,- pr. uge
Der tages forbehold for eventuelle pris justeringer.
I beløbet er inkluderet: kost (også på ture ud af huset), undervisning, udlandstur, hytteture, opvisningstøj, spilledragter, udgifter til fælles undervisningsmaterialer m.m.
Vi forventer, at vores elever medbringer ordbøger, lommeregner og lignende, og at de har en cykel samt en bærbar PC. Se her, hvad du ellers skal medbringe.
Der vil blive opkrævet et beløb på kr. 1.500,- for skoledragt og sangbog i forbindelse med introdagen.
Statsstøtte
Der ydes statsstøtte til opholdet. Støttens størrelse er afhængig af husstandens indkomst på elevens bopæl. Skolen udleverer ansøgningsskemaer vedr. statsstøtte til hver tilmeldt elev.
Når tilskuddet er beregnet, udarbejdes en opgørelse over forældrenes egen andel af betalingen, der sker i 11 månedlige rater, hvoraf de første 6 rater betales i perioden fra 1/7 til 1/12, og de sidste 5 rater betales i perioden 1/1 til 1/5.
Beregn din pris i betalingsberegneren på www.efterskolerne.dk.
Afbrydelse af efterskoleopholdet
Afbrydes opholdet før skoleårets afslutning, skal der betales skolepenge 2 uger frem, fra den dato opholdet afbrydes. Dette gælder, uanset om udmeldelsen sker på elevens, hjemmets eller skolens initiativ. Til disse ugers ekstra betaling, ydes ingen statsstøtte.
Afbrydelse af opholdet fra elevens/hjemmet side skal skriftligt meddeles skolen.
I de 42 kursusuger er det muligt at få fri til deltagelse i familiebegivenheder, samt speciallæge/tandlægebesøg, der ikke kan afvikles på fridage. Ønskes eleven fritaget for undervisning til deltagelse i ferieture m.v., skal eleven midlertidig udmeldes af skolen. I henhold til reglerne betyder det en udgift for jer på ca. kr. 3.600,- for en elev i 9. klasse og ca. kr. 3.400,- for en elev i 10. klasse.
Individuelstøtte
Skolen har en pulje til individuel støtte. Er der behov for dette, så kontakt kontoret for nærmere info.
IT
Skolens netværk
På Ubby har vi installeret et topmoderne trådløst netværk til at håndtere skolens IT-behov, både i og uden for skoletiden. Netværket bliver løbende udvidet og forbedret.